Monday, March 5, 2007

Influenţa presei scrise şi audio-video în viaţa adolescenţilor

Influences of the written and audio-video media in the teenagers life:

Nowadays, mass-media has a very big importance in our existence. No matter we want/ wish to inform ourselves about various aspects that take place in our society or see a film, we definetely appeal to TV, radio or magazines/ newspapers.
Unfortunately, in 21th century, the media has a harmful role in people's life, especially with the teenagers who try everytime to look like or act like their TV stars.
The mass-media promotes superficiality of people who love money and fame. Of course, the mass-media tries to obtain advandages on this reality: facilities like money from those who want to sale and make public their image.

Presa reprezintă totalitatea publicaţiilor cotidiene şi periodice (ziare, reviste etc.) folosite ca mijloace de informare, de educare a publicului.
În societatea în care trăim, cea a secolului al XXI-lea, al tehnologiei avansate, rolul presei scrise şi audio-video a ajuns să fie unul negativ, dezinformator întrucât mentalitatea omului s-a schimbat radical. Acum accentul este îndreptat către aspectele artificiale ale vieţii, în special tinerii care se preocupă de felul de a trăi al falselor vedete ce-şi vând imaginea şi nu-şi evidenţiază adevărata pregătire profesională, neformându-şi/ neinstruindu-şi pozitiv publicul.
Atenţia tinerilor este captată de modul de a vieţui al "vedetelor", întrucât, acestea sunt faimoase, au bani, astfel pot să-şi satisfacă toate trebuinţele, şi o viaţă aparent minunată. Atenţie! Banii nu-ţi pot îndeplini toate bucuriile de care ai nevoie pentru a fi fericit/ mulţumit întrucât, aceştia, de obicei, constituie motivul pentru care multe cupluri celebre/ obişnuite se despart, motive la care s-ar putea adăuga şi lipsa de încredere faţă de partener/ parteneră, necunoaşterea acestuia/ acesteia, gelozia excesivă, neinvestirea afectivă, iresponsabilitatea intr-o relaţie.
Presa prezintă, mereu, persoanele care au o situaţie materială de invidiat (Gigi Becali, George Copos, Adrian Năstase, Nicolae Guţă) care sunt nişte influenţe negative asupra adolescenţilor vulnerabili la această vârstă. Mass-media nu insistă şi pe aspectul moral al acestor persoane, considerând că desigur multe "vedete" sunt slab pregătite din acest punct de vedere, ceea ce reprezintă mereu o sursă de mare rating pentru ei şi o sursă comică pentru noi.

Ştirea este un gen publicistic care prezintă realitatea actuală învăluită într-o formă ce poate fi comunicată/ transmisă prin intermediul unor tehnici moderne de difuzare în masă. În domeniul ziaristicii, informaţia trebuie percepută din două perspective diferite. Informaţia este un termen ce defineşte noţiunea de presă şi de asemenea acesta poate fi definit ca fiind procesul comunicării sociale şi instituţiile care asigură acest proces.

Presa scrisă şi audio-video ne prezintă o realitate tragică a societăţii contemporane având ocupaţii ce ne definesc personalitatea într-un mod negativ. Prin intermediul presei, portretul adolescentului poate fi schiţat prin numeroase defecte vizibile în ziua de azi: neinteresat de şcoală, de formarea sa profesională, consumator într-un mod abuziv de tutun, alcool şi droguri, criminali etc. Presa reliefează aspectele negative ale vieţii, exagrându-le dimensiunea şi le minimalizează pe cele pozitive. Astfel, presa are un rol deformator în viaţa tinerilor, nefiind un mijloc de instruire a neofiţilor, ci unul neformator.

A. P. Cehov afirma faptul că "Omul va deveni mai bun când o să-i arăţi cum este el în realitate." Individul îşi va corecta anumite breşe din comportamentul său şi în funcţie de ceea ce vede la televizor/ în ziare/ reviste sau ascultă la radio. Aşadar, rolul presei este foarte important în viaţa tuturor, îndeosebi în viaţa adolescenţilor, informaţiile oferite în presă fiind pentru aceştia de multe ori decisive în cadrul hotărârilor pe care le iau.

Presa este desigur şi un mijloc prin intermediul căreia intrăm în contact cu mari personalitaţi ale lumii: staruri internaţionale, oameni de ştinţă, persoane din lumina cărţii şi chiar cu adolescenţi obişnuiţi care ne transmit trăirile lor.

Media este şi o sursă de manipulare în masă, vorbim aici de impunerea unei anumite concepţii politice celor ce utilizează aceste centre de informare, persoana politică care apare mai des la televizor (în ziare) considerăm noi că este şi cea mai potrivită pentru a ne conduce patria, având astfel la dispoziţie increderea noastră uneori chiar şi deplină/ inconştientă de care se profită.

Ce tipuri de emisiuni urmărim?

Tipurile de emisiuni pe care le urmărim sunt cu profil în primul rând cultural, educativ, informativ, urmate de cele cu profil de divertisment sau muzical. Cea mai interesantă emisiune de pe TVR1 este intitulată
"Profesioniştii" (sâmbăta-22:30) prezentată de Eugenia Vodă, în fiecare sâmbătă, în care sunt invitate embleme ale culturii româneşti sau persoane foarte bine pregătite din punct de vedere profesional. Tema este diversă, au loc dezbateri cu referire la problemele societăţii şi se propun soluţii pentru rezolvarea acestora. Ceredeţi-ne că aceasta este o emisiune pentru care merită să-ţi îndrepţi atenţia timp de o oră, după care informaţiile acumulate vor putea fi valorificate ulterior .

Emisiunea "Stilul Oana Cuzino", de pe PROTV, o urmărim cu mare atenţie sâmbăta la ora 18:15, intrucât, ne învaţă cum să fim/ să ne păstrăm sănătatea făcând sport, să mâncăm sănătos, să ne ferim de alimentaţia neechilibrată care ne pune în alertă, să evităm abuzul abuziv de preparate fast-food ce are ca efect secundar supraponderalitatea.

"Ştirile de pe PRO TV" de la ora 19:00 cu Andreea Esca (de luni până vineri) şi cu Oana Andoni (în weekend) le vizionăm cu scopul de a ne informa cu referire la noile schimbări din societatea naţională/ internaţională. Aceste două prezentatoare de ştiri sunt două exemple elocvente pentru cei ce vor să urmeze cariera de jurnalistică, prin pregătirea profesională excelentă, comportamentul ireproşabil.

Faţă de documentările de pe Discovery sau Naţional Geografic manifestăm un interes deosebit intrucât acumulăm informaţii preţioase cu fiecare serial urmărit, cu studii inedite despre diferite specii de animale sau plante şi comportamentul lor în habitatul în care se găsesc.

"Cronica cârcotaşilor" cu Huidu şi Găinuşă de miercuri de la 20:00 este o emisiune în cadrul căreia te distrezi copios pe seama aşa-ziselor "vedete" în care se demonstrează faptul că pentru a ajunge "cineva" nu este neapărat necesar să fii învăţat, să ai o educaţie aleasă şi să ştii să dialoghezi cu ceilalţi conform regulilor gramaticale. De asemenea suntem instruiţi să vorbim corect şi să evităm a ne alege idoli, persoane ce au o viaţă aflată sub semnul întrebăbării/ viaţă controversată şi să nu investim afectiv într-o "imagine de sticlă".

Pentru a ne relaxa puţin minţile alegem posturile de muzică preferate Kiss TV sau U TV unde îi(le) întâlnim pe soliştii(solistele) îndrăgiţi(îndrăgite):Ricky Martin, Madonna, Thalia, Rihanna, Santana, Sean Paul, Pussicat Dolls, Luminiţa Angel, Cristina Rus, Elena Gheorge, Andra, Cleopatra Stratan, Holograf, Voltaj etc.

În cadrul acestor emisiuni (culturale, educative, de divertisment, muzicale) dobândim o nouă experienţă de viaţă şi adoptăm doar atitudinea care ni se potriveşte, ne valorifică capacităţile noastre intelectuale, abilităţile noastre/ preocupările noastre. Vouă adolescenţilor nu vă cerem/ impunem să vă uitaţi doar la emisiuni culturale, ci vă îndemnăm să ieşiţi puţin din această lume infectă şi să achiziţionaţi informaţii pe care să o evidenţiaţi într-un mod pozitiv. Dacă urmăriţi măcar o oră pe săptămână o astfel de emisiune formatoare, viziunea voastră se va schimba radical, vă veţi adresa numeroase ce vă vizează pe voi sau pe ceilalţi şi vă veţi simţi mai utili în cadrul grupului/ societăţii.

Ce tipuri de emisiuni au un rol deformator?

Sunt numeroase astfel de emisiuni, majoritatea celor comerciale sunt de o calitate îndoielnică ce aduc în discuţie oameni needucaţi care nu pot avea decât un rol deformator asupra celorlalţi, în special a noastră, a adolescenţilor. Emisiunile de divertisment: "Meseriaşii", "La servici"(PRO TV), "Trăsniţi în NATO"(Prima TV) etc. sunt de o slabă clasă şi te face să realizezi că ai pierdut timpul, mai bine stai/ discuţi cu fratele(sora) mai mic(mică) -te vei simţi mai bine/ util.

Ce tipuri de presă cumpăraţi/ citiţi?

În clipele noastre de intimitate, de relaxare ne stăpânim curiozitatea cu poveştile mondene, cu revistele de modă în care ne informăm despre ce se mai poartă anul viitor/ tendinţele modei în anul în curs. Câteva dintre revistele pe care le mai răsfoim în timpul liber destul de redus ar fi: Apropo TV, Cool Girls, PRO TV Magazin, TV Mania, Bravo, Avantaje etc. Ziarele nu reprezintă un interes maxim pentru noi, doar în momentele în care vrem să ne punem la punct cu anumite evenimente ce ni se strecoară prin faţa ochilor când trecem prin preajma chioşcurilor, le cumpărăm şi le răsfoim .

Ce emisiuni radio ascultaţi?

Ca să fim sincere, asemeni tuturor tinerilor, ascultăm în primul rând posturile de radio cu program muzical: Kiss FM, Europa FM, Info PRO etc., iar uneori schimbăm frecvenţa pe Trinitas pentru a asista/ a participa indirect la anumite dezbateri cu personalităţi şi oameni simpli ai toposului cultural ieşean.

ÎNDEMN CĂTRE TOŢI ADOLESCENŢII:

Fiţi cu mare băgare de seamă la ce fel de emisiuni TV vizionaţi sau ce tipuri de posturi radio ascultaţi întrucât acestea ar putea avea un rol deformator în viaţa voastră, chiar dacă nu veţi constata imediat acest efect negativ. Îndreptaţi-vă atenţia şi către părerile/ opiniile celorlalte persoane instruite care doresc să vă ofere un sprijin moral considerabil cu scopul de a alege mereu ce este mai bun din această viaţă.Astfel veţi fi mai atenţi la tot ce persistă în jurul vostru şi vă veţi creea o imagine reală despre lume.

No comments: